108 Heijen 01

Het is maart en de lente komt eraan. Als dit nummer van Hèjs Nèjs uitkomt is het waarschijnlijk volop lente en bloeien er al diverse struiken en fruitbomen. Ook de eerste lammetjes lopen al op de heide en drinken bij hun moeder heerlijke vette melk. De winter is voorbij en mens en dier komen weer tot leven. Ook de insecten ontwaken uit hun winterslaap of kruipen uit hun ei en beginnen met eten.
Niet alle insecten zijn welkome gasten, maar over het algemeen zijn insecten nuttige en leuke beestjes die helpen in de tuin.
Bijen en hommels bestuiven de planten, lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bladluizen en vlinders zorgen ervoor dat we een fijn zomergevoel krijgen.

108 Heijen 02

Solitaire bijen en wespen
Muggen en wespen willen we liever niet in onze omgeving en we laten de eikenprocessierups maar helemaal buiten beschouwing. Er zijn echter ook insecten die niet steken en alleen maar nuttig zijn voor onder andere bestuiving van je bloeiende bloemen, struiken en bloesems van diverse fruitbomen. Deze kleine insecten kunnen we in de tuin goed helpen door het plaatsen van een insectenhotel. Je lokt ze naar je tuin en helpt ze zo een handje en stimuleert daardoor ook nog eens de biodiversiteit in je omgeving. Het biedt ruimte voor het leggen van eitjes en bij slecht weer kunnen de insecten hier schuilen. Het zijn insecten die niet met een velen samen leven in een nest, zoals de gewone wespen, honingbijen en hommels, maar ze leven solitair (alleen) en gebruiken allemaal apart een nestruimte om hun eitjes in te leggen. Vaak is dat een holte in hout of steen of rietstengels of bamboe. Het bijtje of wespje legt een eitje in de holte en doet daarbij een bolletje stuifmeel. Dan metselt ze het dicht met van allerlei materialen, zoals klei of zand. Ze legt dan weer een eitje, stuifmeel erbij en dichtmetselen. Zo kan een holte wel 6 tot 8
eitjes bevatten. De buitenkant wordt zorgvuldig afgedicht. Er begint nu een metamorfose (verandering van ei naar volwassen insect). Het laatst gelegde eitje komt als eerste uit. Logisch toch want de eerste kan niet over zijn broertjes en zusjes heen kruipen om geboren te worden. Een insectenhotel of huisje kun je natuurlijk kopen maar zelf maken is ook erg leuk. Hiervoor kun je van alles gebruiken.

108 Heijen 03

Insectenhuisje kersenhout bij buurman Frans

Insectenhotel, net klaar
Hieronder volgen enkele voorbeelden. Maar je kunt ook op internet kijken voor een stappenplan.
Website: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/insectenhotelmaak-eenvoudig-zelf-stappenplan
Bamboe, holle takken en riet voor bijen en graafwespen Solitaire bijen houden erg van holle takken, bamboe en riet.
Verschillende diktes gebruiken is het beste. Misschien heb je nog wat over van een of ander rek in de tuin zoals bamboe. Graafwespen, die luizen eten en planten bestuiven, houden van holle takken maar maken liever zelf een holte in takken. Gebruik hiervoor snoeihout met een zachte binnenkant zoals vlier. De stengels moeten minimaal 8 tot 10 cm lang zijn. Maak er bundels van die je stevig tegen elkaar vastbindt of doe ze in een leeg (wijn)kistje, maar zorg ervoor dat je de hele ruimte gebruikt, zodat alles stevig op zijn plaats blijft. Gebruik je riet dat nog nat is, laat dat dan een paar dagen drogen. Riet is ideaal om de ruimte tussen bijvoorbeeld bamboe op te vullen. Stevig aandrukken dus!
Boorgaten in hout voor solitaire bijen en metselbijen
Heb je niet veel tijd of zin om een groot insectenhotel te maken, dan kun je een massief stuk hout, het liefst hardhout, nemen of een dikke boomschijf van bijvoorbeeld eikenhout. De dikte van het hout moet wel dik genoeg zijn om er gaatjes in te boren van ongeveer 8 cm diep. Boor er gaatjes in van 3 tot 10 millimeter. Zo creëer je nestplaatsen en schuilplaatsen voor solitaire bijen. Een gewoon blok hout met boorgaten ophangen kan natuurlijk ook.

 

Overwinterplaats voor vlinders
Ook vlinders kun je helpen om te overwinteren. Gebruik hiervoor een kistje of een vogelhuisje, dat kun je omtoveren tot een vlinderkastje. Stop wat dorre takjes en blaadjes in het kistje of huisje waar de vlinder op kan zitten, maak vervolgens een plankje met een aantal gleuven van 1 cm breed en 8 tot 10 cm lang en schroef het op de voorkant van het kistje. Bij een vogelhuisje kun je het vlieggat wat groter maken en daar een plankje voor zetten. Vlinders als de Kleine Vos, Atalanta, Citroenvlinder en Dagpauwoog gebruiken het om te schuilen bij slecht weer of om te overwinteren.

Spechtenwerk

108 Heijen 04

Wat is de beste plek voor een insectenhotel?
De beste plek voor een insectenhotel of blok is op het zonnige zuiden, waar wind en regen er niet veel vat op hebben. Er moet minstens een paar uur zon op staan. De hoogte moet minimaal een meter van de grond zijn. Laat het hotel of blok vervolgens op de plek staan of hangen om de insecten niet onnodig te verstoren of (te) vroeg wakker te maken. Welke vulling je ook kiest voor je insectenhotel, het is belangrijk het goed te vast te zetten of op te hangen zodat het niet om kan vallen of waaien. Wil je niet dat de specht je bamboe eruit trekt om vervolgens de eitjes of larfjes op te eten, dan is het verstandig om een stuk kippengaas of volièregaas tegen je insectenhotel te nieten. Zelf hebben wij er niet zo’n moeite mee, want wie geniet er nu niet van een prachtige vogel als de grote bonte specht. En er is bamboe en riet genoeg om weer op te vullen, blijf je mooi bezig. Onderhoud van een insectenhotel is niet nodig. Misschien af en toe voorzichtig wat spinnenwebben weghalen kan wel, want spinnen zijn natuurlijk gek op insecten en weten precies waar ze hun web moeten spannen om de diertjes die het volgende voorjaar uit de holtes komen te vangen en op te peuzelen.
Op een mooie zonnige dag lekker buiten met een hapje en drankje kijken naar je zelfgemaakte hotel waar de bijtjes en wespjes af en aan vliegen is een heerlijke ontspanning.

Insecten flats en huisjes

108 Heijen 05

 

Geniet ervan,
Paul en Martha

108 Heijen 06