Dit is een album met foto's uit de Gemeente / Zangkoor

 






Gemengde zangvereniging "De Maasklanken" Heijen (Informatie 1998)

De geschiedenis van "De Maasklanken" begint in 1958 toen een lid van de jonge meisjesgroep, Jongeren Gemeenschap genaamd, ging trouwen en dientengevolge deze groep moest verlaten. Als eerbetoon, werd door de meisjes onder leiding van Sjef Kessels, het Avé Maria ingestudeerd en gezongen. Kennelijk beviel het optreden zo goed dat besloten werd om door te gaan. Binnen de kortste keren was er een vaste groep van meisjes, die zich op 14 februari 1958 verenigden onder de naam "R.K. Dameszangvereniging De Maasklanken" Heijen L.

Aprilavonden
Een van de eerste grote activiteiten na de oprichting was de deelname aan de zogenaamde april-avonden. Een soort cabaret-avond door de gezamenlijke jeugdverenigingen van Heijen ter afsluiting van het winterseizoen. Spraakmakende successen werden door het dameskoor geboekt, door het Slavenkoor uit Nabuco op te voeren samen met de Jeugdkapel en dansgroep Iduna. Jarenlang werd met succes aan deze april-avonden deelgenomen.

Concours
Begin jaren 60 nam het dameskoor jaarlijks deel aan een concours in Nijmegen. In totaal behaalde men in de eerste tien jaren van bestaan vijf maal een eerste prijs, en twee maal een tweede. Naast deze concoursen werd jaarlijks in samenwerking met de fanfare en de Hofkapel een zgn. subsidie-concertavond gehouden. Enerzijds waren deze optredens een voorwaarde voor gemeentelijke subsidie, anderzijds hadden ze als doel dank te brengen aan de inwoners van Heijen, voor de morele en materiële steun.

Opluisteren H. Mis
Een ander concert wat aansprekend was en telkenjare terugkwam was het Kerstconcert, samen met de fanfare. Natuurlijk waren De Maasklanken ook steeds aanwezig op hoge kerkelijke feestdagen om de H. Mis te zingen, zoals b.v. op eerste Kerstdag, met Pasen en met Pinksteren. Verder werd met grote regelmaat de H. Mis gezongen bij Norbertus in Gennep.

Gemengde zangvereniging
Omdat het steeds moeilijker werd om het ledental op peil te houden, werd op 7 april 1970 tijdens een ledenvergadering besloten om ook heren toe te laten tot het koor. Vanaf dat moment heette de vereniging; gemengde zangvereniging "De Maasklanken" Heijen.

Volksdansfeesten
Een belangrijke ontwikkeling voor de vereniging was het ontstaan van de volksdansfeesten in 1972. Op een weekend in juni van dat jaar vonden diverse activiteiten plaats in een tent nabij het kasteel. Naast koor en fanfare E.M.M. waren er diverse dansgroepen en artiesten. Met de start van dit volksdansfeest werd een langdurige traditie in gang gezet, zeker ook voor De Maasklanken. Want vanaf 1973 was het koor niet alleen een vaste "exploitant" van de eet-stand, maar ook deelnemer aan het programma. Bekend werd vooral het vocaal verwelkomen van de buitenlandse gasten in ieders eigen taal. Maar ook het opluisteren van de internationale H. Mis en deelname aan de culturele programma-onderdelen waren voor de vereniging hoogtepunten.

Zilveren jubileum
Rond het 25 jarig bestaan in 1983 deden zich enige belangwekkende wisselingen voor. Onder andere werd pastoor Jaspers de nieuwe geestelijk adviseur als opvolger van de overleden pastoor Pijpers. Ook waren er bestuurlijk enige wijzigingen en moest men (noodgedwongen) van repetitielokaal veranderen. Maar de allerbelangrijkste wijziging binnen de vereniging was wel het feit dat Sjef Kessels in 1983 stopte als dirigent. Sjef die toch vooral gezien werd als een van de oprichters en de dirigent van het eerste uur had 25 jaar voor het koor gestaan en het koor geleid. Cor Wijgers werd zijn opvolger. Samen met de andere leden van het eerste uur, te weten; Nelly Kessels, Miet Stoffele en Bets Stoffele maakte Sjef tegelijkertijd het 25 jarig lidmaatschap van de vereniging vol. In de navolgende jaren zou De Maasklanken meerdere malen zilveren jubilarissen mogen huldigen.

Cor Wijgers
Met de komst van Cor Wijgers kwam er een wijziging in het repertoire. Werd onder Sjef Kessels voornamelijk Nederlands- en Duitstalig gezongen, Cor Wijgers bracht vooral het Engelstalige en soms Franse lied binnen. Ook maakte het koor onder Cor Wijgers kennis met het fenomeen "inzingen", een tot dan toe onbekend voorafje.

Repertoire
Wat betreft repertoire kon Cor Wijgers natuurlijk niet om het volksdansfeest heen met de liederen in ieders taal van het bezoekende land. Vooral dit laatste leverde door de jaren heen een breed spectrum op aan talen, stijlen en moeilijkheidsgraad op. Want wat te doen met het land Togo met als lied "Blei Oe"? En niet minder moeilijk; Nieuw Zeeland met "Ia Oa Matawa". Een greep uit de titels van gezongen liederen; "Ciribiribim" "Wolgalied", "Jugoslavio", "Juhe! Zmiraj vesel, vesel", "Jarakina", "Baile de pandero", "Pridi ty suhajko" en de "Karamfil". Deze reeks van titels is nog met velen uit te breiden.

Gemeentelijk korenconcert
Een nieuw fenomeen ontstond in 1979, het gemeentelijk korenconcert. Het zou tot op de dag van vandaag een traditie worden om jaarlijks een gezamenlijk concert te houden door bijna alle Gennepse niet kerkelijke koren. De organisatie kwam telkenjare bij toerbeurt in handen van een van de verenigingen. De Maasklanken was vrijwel steeds een vaste deelnemer en zeer onlangs nog organisator als onderdeel van het 40 jarig-jubileum.

Prins Carnaval
Door de jaren heen hadden De Maasklanken met enige regelmaat een Prins Carnaval in het midden. Voor het koor waren deze hoogheden binnen eigen gelederen meestal aanleiding om zelf ook de bloemetjes buiten te zetten. Verscheidene malen werd er in allerlei vormen deelgenomen aan de zittingsavonden van de carnavalsvereniging.

Uitwisseling Alme (Duitsland)
Als gevolg van persoonlijke relaties tussen een aantal leden van De Maasklanken en mensen in het Duitse plaatsje Alme werd drie maal een bezoek gebracht aan het plaatsje van 1800 inwoners, gelegen in de nabijheid van de stad Brilon in Hoch-Sauerland. Naast het verzorging van de gezangen tijdens de avond H. Mis aldaar, was er steeds royaal gelegenheid tot bezichtiging van bijzondere lokaties. En natuurlijk moest er verbroederd worden tijdens het "Schützenball" in de "Gemeindehalle".

Duitse gasten
In mei 1995 bracht het "Vorstand St. Sebastian Schützenbruderschaft Alme" het eerste tegenbezoek aan De Maasklanken in Heijen. Overeenkomstig bezoeken aan Alme werd de gasten een boeiend programma voorgeschoteld. Grote tevredenheid overheerste bij het afscheid tussen de schutters en de zangers.

Nieuwe initiatieven
Met het wegvallen van het volksdansfeest, kwam er een soort bezinning op gang over de voortgang binnen de vereniging. In 1995 werd er een ideeën-commissie in het leven geroepen die de voortkabbelende vereniging in ander vaarwater moest brengen. Zo wilde men iets gaan ondernemen op het punt van ledenwerving, kleding, versterking financiën en wilde men een visie op de toekomst om de vereniging fris te houden. Na een enquête en de instelling van een aantal commissies werden diverse nieuwe initiatieven ontwikkeld. Bovendien werd sterker dan voorheen een beroep gedaan op participatie van de leden. Over het algemeen leverde dit positieve initiatieven op.

Afscheid Cor Wijgers
Had voorheen Sjef Kessels het koor 25 jaar lang geleid en op het goede spoor gezet, Cor Wijgers bleef ruim 12 1/2 jaar de artistieke meester. In het voorjaar van 1996 nam Cor afscheid van De Maasklanken. De reden van dit vertrek was het feit dat hij en zijn vrouw Ted besloten hadden om een nieuw avontuur te beginnen en zich te vestigen in het Zuid-Franse plaatsje Aumes, vlakbij Montpellier.

Carli Bakker
Carli Bakker werd de opvolger en nieuwe dirigent van het gemengd koor De Maasklanken. Met de komst van Carli werd tevens het accent verlegd. Nog meer dan voorheen werd aandacht besteed aan technische vaardigheden en het muzikaal inlevingsvermogen, waarvoor sterke concentratie is vereist. Meer dan voorheen werd de uitdaging en de grenzen van de mogelijkheden opgezocht. Bij dit alles was en is het zangplezier als blijvend resultaat het uiteindelijke doel.

Concours Weert-Boshoven
Een belangrijk wapenfeit was ook de deelname in 1997 aan een bonds-concours voor koren in Weert-Boshoven. Voor De Maasklanken was het immers vele jaren geleden dat aan dit soort evenementen werd deelgenomen. Ondanks gebrek aan concours-ervaring haalde De Maasklanken een eervolle 2e prijs.

Feestvreugde
Het traditionele gemeentelijk korenconcert 1998 vond in Heijen plaats en stond volledig in het teken van het 40 jarig jubileum van De Maasklanken, die ook de organisatie in handen had Als thema was met het oog op het jubileum gekozen voor "Feestvreugde".

Tenslotte
De Maasklanken is inmiddels 40 jaar lang van grote betekenis voor het maatschappelijk leven in Heijen. Dit kon alleen maar bereikt worden door inzet van bestuurders, leden en ander vrijwilligers. Enkelen hebben in al die jaren grote verdiensten opgebouwd, andere deden het met wat minder. Maar samen hebben ze in al die jaren de vereniging gedragen. Samen hebben ze geschiedenis geschreven.