briefhoofd oud
Het oude briefhoofd

2002 Gezin en Maatschappij
Uit de beginjaren

groepsfoto 1
Met de huidige outfit

Het Noord-Limburgs Senioren Orkest

Het Begin

Er bestonden in de jaren tachtig al diverse seniorenorkesten in de regio, maar in Gennep nog niet. Jan Linders (niet de “echte”, maar een familielid) zei terecht: “Als het in andere dorpen kan, kan het ook hier.” En zo geschiedde.

In het voorjaar van 1989 zag Seniorenorkest Noord-Limburg het licht. De eerste dirigent was Herman Wientjes uit Boxmeer, later opgevolgd door Joep van Elst uit Groesbeek. Sinds 2004 staat het orkest onder de bezielende leiding van Gerrit Stoffele uit Heijen.

De meeste leden maken al 50 jaar of meer muziek. En dat blijkt ook wel uit hun leeftijden. Deze lopen uiteen van een goede 60 tot liefst 85 jaar! Muziek houdt je jong, dat blijkt maar weer. De leden van dit orkest waren in het verleden lid van diverse fanfares en harmonieën. Sommigen spelen daar zelfs nog steeds bij maar vinden het leuk om daarnaast ook Böhmische, Egerländer en Stimmungsmusik te maken. Want dat is al jarenlang het repertoire van dit orkest. De muzikanten komen uit diverse plaatsen  van Noord-Limburg en oostelijk Noord-Brabant: Afferden, Bergen, Gennep, Haps, Heijen, Plasmolen, Siebengewald, St. Hubert en Well. Er wordt wekelijks op vrijdagochtend gerepeteerd in D’n Toomp in Heijen. Samenklank en meerstemmigheid is het motto van dit orkest.

Het instrumentarium

Het instrumentarium is afgestemd op het soort muziek dat het orkest maakt, logisch. Er zijn bassen, trombones, drumstel, baritons, bugels, trompet en klarinetten. Sinds 2023 is ook zang toegevoegd aan de muziek waardoor het muziekaanbod nog completer geworden is. Voor muzikanten die geïnteresseerd zijn in het orkest is er altijd de mogelijkheid om gerust eens te komen kijken op de vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.45 uur in D’n Toomp in Heijen, op de wekelijkse repetitie. Er is altijd behoefte om een zo compleet mogelijke bezetting van het orkest te hebben.

Outfit

Die is nieuw. Net voor corona uitbrak werden de mooie witte met zwart afgebiesde blouses aangeschaft, gecombineerd met zwarte broeken, sokken en schoenen. Ons vrouwelijke leden hebben een passende keuze uit hun eigen garderobe gemaakt.  

Repetitielokalen

Ook die zijn er in de afgelopen 30 jaar meerdere geweest. Begonnen werd in de Muziekschool in Gennep, vele jaren in het Muzikaaltje en Het Hökske, ook in Gennep en nu sinds een aantal jaren in d’n Toomp in Heijen.

Optredens

Optredens zijn er genoeg geweest in alle jaren, zo ongeveer tien maal per jaar wordt er muziek gemaakt. In 2020 en 2021 lag het muzikale leven grotendeels stil door Covid19, maar gelukkig hebben we die tijd achter ons gelaten en kan er gerepeteerd worden en worden er weer optredens verzorgd. Repeteren is leerzaam en gezellig, maar de krenten in de pap zijn toch de optredens.

Om een idee te geven van de verscheidenheid hiervan: tijdens de Floriade in Venlo was er een optreden voor internationaal publiek, in de schouwburg van Venray was er een uitwisseling met de muziekkapel van Leunen, in winkelcentrum Dukenburg (Nijmegen) was vele jaren een optreden in november, vlak voor sinterklaas, in bijna alle verzorgingstehuizen in Noord-Limburg en oostelijk Noord-Brabant werden optredens verzorgd. Maar ook op De Markt in Gennep, ter gelegenheid van het 400-jarige bestaan van Gennep, samen met zangkoor ‘De Oldies’. Ook heeft het orkest afgelopen jaren meegewerkt aan de kerst Walk Along in Heijen.
De meeste optredens zijn kleinschalig maar worden zeer gewaardeerd door de bezoekers waarbij er veel positieve reacties gegeven worden. Zoals bij een luisteraar oude herinneringen werden opgeroepen over zijn vader die bugel gespeeld had in het mijnwerkersorkest of de zeer lovende reactie van Theo Verhaegh, de nestor van dit soort muziek, na ons optreden “Onder de Toren in Panningen”. Meestal sluiten we ons optreden af met het nummer Bis bald auf Wiedersehen. Deze titel beschrijft perfect de stemming op dat moment zowel bij de muziekkanten als het publiek.  

Op het programma voor 2024 staan o.a. de volgende optredens gepland:
-Zorgcentrum Norbertus in Gennep
-De Dorpskamer in Heijen
-Zorgboerderij De Hultenhoek in Groeningen
-Onder de Toren in Panningen
-KBO Siebengewald
-KBO Afferden.

Ook senioren hebben vakantie en wel van 8 juli t/m 16 augustus.

Contact

Wilt u dat ons orkest een jubileum, feestelijke bijeenkomst opluistert of heeft u vragen of opmerkingen of heeft u interesse om één van de vacatures op te vullen: neem dan gerust contact met ons op via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.